Kool avatud

E - R 8.00 - 20.00

Tel 661 6891

Kantselei avatud

E - R 8.00 - 16.00

Tel 661 6891

Logopeedi soovitused

Pannkoogipäev

Ühendav ja pingeid maandav on toidu tegemine. Kindlasti on mõnes peres see juba traditsioon.
Seekord teeme pannkooke. Pannkoogid on pea kõigi rahvaste ja perede menüüs. Samas võivad nad olla väga erinevad ja erinevalt serveeritud.

Õhutage last tegema pannkooke koos vanemaga või iseseisvalt. 

Pannkookide tegemisele võiks eelneda oma pere pannkoogitraditsioonide uurimine: kuidas tehti ja söödi pannkooke ema-isa lapsepõlvekodus, sugulaste – sõprade peredes.
Pannkoogiteo ja serveerimise juures sh. lugemis ja kirjutamistegevustes on erinevad raskusastmed:
1) Laps teeb seda iseseisvalt;
2) Vanem näitab ette ja laps jätkab;
3) Laps teeb koos vanemaga.

  1. Taina tegemine ja pannkookide küpsetamine

Vali retsept ja valmistamisviis.
Kirjuta retsept paberile või tee endale retseptivihik/märkmik.
Eelnevalt võid lugeda:
https://toidutare.ohtuleht.ee/734358/10-nippi-pannkookide-valmistamiseks
https://tarbija24.postimees.ee/3915573/kumme-peamist-viga-miks-pannkoogid-valja-ei-tule

Lihtsaim on teha tainas pannkoogijahust, millele on vaja lisada vaid vett.  (https://kalev.eu/toode/vilma-pannkoogijahu/          https://tartumill.ee/et/tooted/kuivsegud/ )

Ise saab tainast teha vee, piima või keefiriga, kasutada võib erinevaid jahusid, kergitusainena võib kasutada söögisoodat, küpsetuspulbrit või pärmi. Munad on vajalikud. Praadimiseks on vaja rasvainet, rasvavabadel pannidel mitte.

Tavalised pannkoogid veega
2 dl jahu
1 dl vett
2-3 muna
1 tl küpsetuspulbrit
2 sl suhkrut
Klopi munad lahti, sega juurde vesi. Tasapisi lisa jahu ja sega. Sega hulka muud koostisosad. Küpseta pannil. https://toidutare.ee

Õhukesed pannkoogid
4 muna (M või L)
60 g suhkrut (3/4 dl)
200 g nisujahu (3,3 dl)
näpuotsaga soola
5 dl piima
50 g sulatatud võid
Klopi munad suhkruga lahti, sega juurde jahu, piim ja näpuotsaga soola ning sega ühtlaseks. Viimasena lisa juurde sulavõi, sega läbi. Küpseta pannil. www.nami-nami.ee

Pärmipannkoogid
5 dl vett või piima
1 sl suhkrut
näpuotsaga soola
20 g värsket pärmi
2 muna
4-5 dl nisujahu
Soojenda piim või vesi 35-40 kraadini, lahusta selles suhkur, sool ja pärm. Lisa lahtiklopitud munad, sõelutud jahu ja sega ühtlaseks tainaks. Lase tainal soojas (25-35 kraadi) kohas kerkida, vahepeal sega. Valmis tainast prae võitatud pannil lusikapannkoogid. Kuumus ei tohi olla liiga tugev, muidu võivad koogid seest tooreks jääda.
Salme Masso retsept.

Erinevaid pannkookide retsepte leiab internetist või kokaraamatutest.

  1. Pannkookide serveerimine

Otsusta, kas pakud pannkooke soolaseks toiduks või magustoiduks (või mõlemat) ja vali vastavad lisandid.
Ideid leiad siit
https://www.raamat24.ee/storage/files/4072/Pannkoogisahver_sisunaited_uuesti.pdf
Pannkookidest saab teha ka tordi näiteks vahukoore, kohupiima ja puuviljade/kompotiga või muu kreemiga.
Kata perele laud ja serveeri toit.

Lugege ja tutvustage perele pannkookide ajalugu ja kultuurierinevusi. Mari-Liis Iloveri artikkel on loetav osade kaupa.
https://lood.delfi.ee/omamaitse/retseptid/ajalooga-pannkook-kuidas-pannkoogid-meile-tulid-ja-milliseid-pannkooke-maailma-rahvad-kupsetavad?id=87345223
Eri maade pannkookide nimedega saab teha perele viktoriini. Ütle nimi ja lase ära arvata, mis maa toiduga tegu.

  1. Oma retseptiraamatu koostamine

Tee ise/koos vanemaga toitu ka edaspidi. Koosta oma retseptiraamat:

Lisada saab illustratsioonid ja fotod.

Arendatavad oskused: majapidamisoskused, toiduhügieen,  (retsepti, juhiste, pakendiinfo) lugemine, kirjutamine, sõnavara, geograafia.

Võimalikud seotud tegevused

  1. Juhiste ja pakendiinfo uurimine;
  2. Toidu koostise ja säilitusainete info leidmine ja kasutamine;
  3. Tervisliku toitumise põhimõtted;
  4. Koguste mõõtmine, arvutamine ja teisendamine;
  5. Ajalugu, geograafia (Pannkoogiartikkel)
  6. jne

Klassiga/grupiga tehes võiks paluda saata/üles laadida (Padlet vm. keskkond) pere pannkoogiretseptid ja -traditsioonid ning -lood, tehtud pannkookide ja serveeringu fotod jm.